Yat bağlama ücretleri el yakıyor! Monaco’da 650 euro Göcek’te 1200 euro
KENAN GÜRBÜZ / Muğla – 28 metrelik bir teknenin özel marinalara yıllık bağlama ücreti 30 bin euro’dan başlıyor. Marina yetkilileri fiyatların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen tarife kapsamında uygulandığına dikkat çekiyor.
Kapasite yetersiz
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği’nin (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, tekne ve yat bağlama fiyatları nedeniyle birçok teknenin yakın ülkelerde bulunan marinalara gittiğini söyledi. “Tekne çok ama marina yok” diyen Bekiroğlu, “Sektörün en önemli sorunu marinalardaki kapasitenin yetersiz olması ve fiyatların yükselmesi. Fiyatların yükselmesinin sebebi de arzın talebin çok altında kalmasıdır. Mevcut durumda Türkiye’de farklı bakanlıklardan belgeli olarak faaliyette bulunan toplam 83 adet kıyı tesisinin (marina, yat bağlama iskelesi, belediye barınağı) toplam bağlama kapasitesi ise 19 bin 191” dedi.
Fiyatlar yarışıyor
Marina park alanı olan bağlama noktalarına dikkat çeken Bekiroğlu, “Bağlama yeri sayısı toplam 384, bu sayıya alıkçı barınaklarında yerler dahil değil. Türkiye’nin cennet koylarının “tekne parklara” döndüğüne işaret eden Bekiroğlu, Türkiye’de 25-30 arasında marina olduğuna belirterek, şunları söyledi:
“Bunların toplam bağlama kapasitesi 6500 civarında. Kapasitenin ilk etapta çok hızlı bir şekilde en az yüzde 50 artırılması gerekiyor. 8-10 metrelik teknelerle denizciliğe başlamak isteyenlerin, marina fiyatlarına takılıyor. Örneğin 30-40 bin euro’luk bir tekne alıp denize açılmak isteyenler, marinalardaki fiyatları görünce bir adım geri gidiyor. Monaco şehrinde 42 m’lik bir teknenin yüksek sezonda marinadaki günlük bağlama fiyatı 650 euro. Aynı tekne Göcek’te marinada günlük 1200, Bodrum’da 700 euro. Oysa Yunanistan’da günlük 35 euro. Bu durum yabancı yatların yurt dışına gitmesine neden oluyor.”
‘Sudan ucuz’
Marmaris Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre, Marmaris’in Bozburun Mahallesinde bulunan yat yanaşma yerinin 7 aylık ücret tarifesi, dünyanın birçok ülkesine göre sudan ucuz. Belediye Meclisi tarafından alınan karara göre, yabancı bayraklı 28 m büyüklüğünde bir teknenin günlük bağlama ücreti 2750 TL olarak belirlendi. Teknenin boyu 28 m’den büyük olursa her bir metre için ilave 250 TL alınacak. Teknenin 7 aylık turizm sezonu boyunca yat yanaşma kalması halinde ise 26 bin 208 TL ücret alınacak. Teknenin en genişliği 7 m’nin üzerinde ise her bir metre için ilave 5000 TL ücret alınacak. 28 m’lik yabancı bayraklı bir teknenin günlük bağlama ücreti ise 2025 TL.
İstanbul’daki marinaların fiyatları
– Tarabya Marina’da 10 m tekne için yıllık bağlama ücreti 400 ila 500 bin lira arasında.
– Ataköy Marina’da 9 m tekne için yıllık bağlama ücreti 4000-5000 euro arasında.
– Marin Türk’te 9 m tekne için yıllık bağlama ücreti 200 bin ila 250 bin TL arasında.
– Tuzla Viaport’ta 10 m’lik tekne için yıllık bağlama ücreti 200 ila 250 bin lira arasında.
– Marinaların tamamında, kullanılan su ve elektrik ilave ücrete tabi. Teknenin boyu ve genişliğine göre fiyatlar artış gösteriyor.
200 bin euro ödüyor
Rus milyarder Roman Abramoviç’in lüks yatları 2 yıldır Marmaris ve Göcek’te demirli. Boyları 164 ve 139 metre uzunluğunda olan yatlar için Abramoviç’in yıllık 200 bin euro’nun üzerinde ödeme yaptığı öğrenildi.