Makine İhracatında Yıllık %0.6 Artış
Türk makineciler, ihracatlarını miktar bazında %6 azaltırken, ortalama birim fiyatlarını %5,6 artırdı. Yıllıklandırılmış verilere göre ihracat, %0.6 artarak 28.3 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Almanya’ya tarihinin en durgun dönemlerinden birinde 1 milyar dolarlık makine ihraç edilirken, ABD pazarında yüzde 0,7’lik sınırlı bir artışla 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Üçüncü sıradaki İtalya’ya yapılan ihracat ise yüzde 14,5 artarak 400 milyon dolara yaklaştı. Nisanda en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkeden sadece Rusya ve Irak’ta daralma yaşanırken diğer 8 ülkede yüzde 16.8 ila yüzde 59.2 arasında artış görüldü.
İçten yanmalı motor ve aksamları ihracatında %3,3 artış yaşanırken, inşaat ve madencilik makinelerinde %22,3 düşüş görüldü. Ancak tekstil-konfeksiyon makinelerinde yüzde 15’in üzerinde, türbin, turbojet, hidrolik sistemler, gıda ve kağıt-matbaacılık makinelerinde ise yaklaşık yüzde 10’luk artış kaydedildi.
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2025 yılının ilk 4 ayında Türkiye’nin toplam makine ihracatının 8,9 milyar doları bulduğunu belirtti. Karavelioğlu, olumlu gelişmelerin, ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin belirsizlikleri hafifletebileceğine işaret etti.
Karavelioğlu, stratejik sektörlerin değer zincirlerinde kritik rol oynayan ham madde ve elementlerin tedarikinde Çin’e olan bağımlılığın, batının daha temkinli bir tutum benimsemesine zemin hazırlayabileceğini belirtti.
Ayrıca, Avrupa Birliği’nin (AB) ikili ilişkileri kendi çıkarına regüle ettiğine dikkat çeken Karavelioğlu, AB’nin rekabetçiliğini koruma stratejisine vurgu yaptı. Almanya’nın enerji verimliliği yüksek, düşük karbon ayak izine sahip ve dijital dönüşüme uyumlu çözümler geliştirmesinin önemine değindi.