Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

Donald Trump’ın NASA Bütçesindeki Kesintiler JWS Teleskopunu Tehdit Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın NASA bütçesindeki ciddi kesintileri, devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) faaliyetlerini tehlikeye atabilir. 10 milyar dolar maliyetle geliştirilen teleskop, Hubble’dan 100 kat daha hassas gözlem yapabiliyor ve evrenin ilk dönemlerine dair önemli bilgiler sağlıyor.

Trump yönetiminin önerdiği planlar arasında, NASA’nın bilimsel araştırmalarından sorumlu Science Mission Directorate departmanının bütçesinin yaklaşık yüzde 50 oranında kesilmesi bulunuyor. Ayrıca ajansın üst düzey bilim insanlarının görevden alınması da kurumsal kapasiteyi zayıflatıyor.

Trump yönetiminin, JWST’nin yanı sıra, fırlatılmak üzere olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun da iptal edilebileceği belirtiliyor. Diğer yeni nesil uyduların geliştirme süreçleri de bütçe daralmalarından nasibini alabilir.

Uzmanlara göre, sadece teleskoplara değil, bu sistemleri yöneten bilim insanlarına da yatırım yapılmazsa, tüm bilimsel çabalar sekteye uğrayabilir. University of Chicago’dan astrofizikçi Daniel Holz, “Bu kesintiler gerçekleşirse bilim durur” uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’ın, yalnızca NASA değil, bilim insanlarını istihdam eden diğer federal kurumlarda da kesinti planladığı bildiriliyor. ABD’nin teknolojik ve bilimsel liderliğine büyük darbe vurabileceği endişesi bilim camiasında konuşuluyor.

Çin ve Avrupa’daki uzay ajansları, ABD’nin bilim ve teknoloji alanındaki duraksamayı fırsata çevirmek üzere harekete geçti. Bazı Amerikalı bilim insanlarının bu bölgelere geçmeye başladığı ifade ediliyor.

Uzun vadede, bilimsel araştırmalara yönelik bu politikaların; yeni tıbbi tedavilerin geliştirilmesinden savunma sistemlerine, akıllı telefonlardan yapay zekâya kadar pek çok alanda ABD’nin küresel rekabet gücünü zayıflatabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Avrupa’nın en hızlı pedalları Konya’ya geliyor

Türkiye Bisiklet Federasyonu, Avrupa Bisiklet Birliği (UEC) ile yapılan resmi anlaşma kapsamında, 2026 UEC Elit Avrupa Pist Şampiyonası’nın 1–5 Şubat 2026 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirileceğini resmen duyurdu.

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Yapay zeka artık zihnimizi okuyacak: Bilim insanları çığır açtı

Bilim insanlarından çığır açacak yeni buluş geldi. Hayatın her alanına giren yapay zeka artık zihinlerimizi de okuyacak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir