Telefonların şarj ihtiyacını kökten çözecek bataryanın seri üretimi başladı

Çin merkezli bir start-up olan Betavolt, bir seneden kısa bir süre önce 50 yıl boyunca elektrik üretebilen atom enerjisiyle çalışan devrim niteliğindeki minyatür pilini tanıttı.

Şimdi şirket, bu benzersiz bataryanın seri üretimine başladığını duyurdu. Bu gelişme, elektronik cihazların sürekli çalışmasına olanak tanımasıyla olumlu bir atmosfer oluştururken kötü niyetli kullanım endişelerini de beraberinde getirdi.

BV100 adı verilen bu batarya madeni parayla kıyaslanacak kadar küçük boyutlara sahip ve şarj gerektirmeyen bir yapıya sahip. Şirkete göre, bu batarya sayesinde cep telefonlarından sürekli havada kalabilen drone’lara kadar birçok elektronik cihazda kullanım imkanı var.

Bu batarya, radyoaktif bozunma yoluyla nikel-63’ün enerjisinden faydalanarak elektrik üretiyor. Nikel-63 tabakaları arasında tek kristalli yarı iletken tabakalar mevcut. Bu pil, 3.300 megavat saat enerji depolayabilir ve geleneksel lityum pillere göre on kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir.

50 YILA KADAR GÜÇ KORUYABİLECEK

Betavolt’un iddiasına göre BV100 bataryası, şarj veya bakım gerektirmeden 50 yıla kadar gücünü muhafaza edebilecek. 15x15x15 milimetre boyutundaki bu batarya 100 mikrowatt kapasite ve 3 volt gerilime sahip.

Bununla birlikte, bataryanın kapasitesi henüz mütevazı düzeyde ve dizüstü bilgisayarları bile destekleyecek kadar güçlü olmadığını belirtmek gerekir.

“KALP PİLLERİ İÇİN GÜÇ KAYNAĞI OLABİLİR”

Bununla birlikte, şirket, daha zorlu cihazlar için birkaç pilin seri veya paralel olarak kullanılabileceğini söylüyor. Radyoaktif bir “kapsülü” cebinizde taşımak korkutucu gelebilir, ancak şirket bataryanın tamamen güvenli olduğunu vurguluyor. Hatta kalp pili gibi tıbbi cihazlara güç sağlamak için bile kullanılabileceğini iddia ediyor.

Bu tür pillerin farklı uygulama ve kullanım alanları olabilir, bunlar silah sistemleri, robotik araçlar, askeri uydular, siber saldırı ekipmanları gibi bazı endişeleri artırabilir.

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Yapay zeka artık zihnimizi okuyacak: Bilim insanları çığır açtı

Bilim insanlarından çığır açacak yeni buluş geldi. Hayatın her alanına giren yapay zeka artık zihinlerimizi de okuyacak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Samsunlu doktorun NASA heyecanı: Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim

Samsun’da uzay fotoğrafçılığına merak salan aile hekimi Mehmet Hakan Özsaraç’ın (56) bu zamana kadar 8 çalışması, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ‘Günün Astronomi Fotoğrafı’ olarak seçildi. Bu çalışmalardan 2’si NASA’nın resmi sitesinde yer alırken, Özsaraç son olarak James Webb Uzay Teleskobu ile çektiği fotoğrafı da NASA’ya gönderdi. Dr. Özsaraç, “NASA tarafından 3’üncü bir görselin yakında yayınlanacağını bildirdiler. Büyük ihtimalle bu da James Webb Teleskobu’ndan olacak. Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim şu ana kadar” dedi.

Bilim insanları ağlamadan soğan doğramanın sırrını açıkladı

Bilim insanları, soğan keserken göz yaşarmasına yol açan kimyasalın etkisini azaltmak için bıçak seçimi ve doğrama hızının önemine dikkat çekiyor.