Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

İnternet Üzerinden Popüler Olan İlaç Kaplı Balonlar Kalp Damarlarının Umut Noktası Oldu

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ve internet sayesinde popülerleşen ilaç kaplı balonların, pek çok hastanın umudu haline geldiğini söyledi. Hastaların “Bana stent takmayın, mutlaka balon yapın” ısrarının, damarlar için ağır sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Hastaların, internette okudukları veya çevrelerinden duydukları bilgilerle polikliniklere başvurduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilal Boztosun, yapılan taleplerin arasında, “Hocam yeni bir yöntem çıkmış, ilaçlı balonla damarlarımı açar mısınız?” talebinin sıkça geldiğini belirtti. Ancak, bu yöntemin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Boztosun, “İlaç kaplı balonlar her hastaya ve her damara uygun olmayabilir. Tedavinin odak noktası, hastanın talebi değil, damarın ihtiyacıdır” şeklinde konuştu.

“Tedavide Hastanın İstekleri Değil, Damarın İhtiyaçları Önemli”

Tedavi sürecinin hastanın istekleriyle değil, tıbbi gerekliliklerle şekillendiğine dikkat çeken Prof. Boztosun, “Bir darlık tespit edildiğinde ilk olarak standart bir balon kullanarak damarı genişletiriz. Eğer damar, beklenildiği gibi açılır ve kan akımı düzelirse, o zaman ilaç kaplı balon uygulaması yapabiliriz. Ancak, damarda esnekliğe bağlı bir çekilme yaşanması durumunda, yalnızca stent takılması gerekebilir. Burada amaç, sadece estetik bir işlem değil, hayat kurtarmaktır” şeklinde konuştu.

“Damarımın İhtiyacı Ne?” Sorusu Önemli

Stent tedavisinin hala önemli bir seçenek olduğunu ve hastaların bu yöntemden kaçınmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, “İlaç kaplı balonun popülaritesine kapılıp stentten kaçınmak doğru değil. Gerektiğinde stent, hayat kurtarıcı olabilir. Hastalarımızın sormaları gereken soru ‘Ben ne istiyorum?’ değil, ‘Benim damarımın ihtiyacı ne?’ olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Her Hastaya Uygun Değil

Belirli durumlarda ilaç kaplı balonların değerli bir seçenek olabileceğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hangi hastalarda tercih edildiğini şu şekilde özetledi: “Eğer damar çok uç bir noktadaysa, yan damar sorunu varsa veya ileride bypass gerekebilme ihtimali varsa, ilaç kaplı balon yöntemi tercih edilebilir. Ancak her durumda olduğu gibi burada da karar kişiye özeldir. Hekiminizden tavsiyelerini alın ve belirlediği tedavi planına uyun. Sizin için en uygun olan tedavi, popüler olan değil, size en uygun olan tedavidir.” (DHA)

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.