MEB’den LGS Tercih Süreci Hakkında Bilgilendirme
Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS merkezi sınavının sonuçlarının yarın açıklanacağını duyurdu. Bu kapsamda, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ailelere yönelik “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” hazırladı.
Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmeler gibi detaylı konuların yanı sıra sıkça sorulan sorular ve öneriler de yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detayları da kılavuzda bulunmaktadır.
Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip ve spor liseleri gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı kılavuzda, tercih kontrol listesi de mevcuttur.
Sınav sonuçları açıklandıktan sonra “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacaktır.
“Bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin”
Kılavuzda, velilere yönelik şu öneriler yer almaktadır:
“Bu süreçte çocuğunuza yönelik bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin. Her çocuk biricik ve kendine özeldir. Önemli olan çocuğa destek olup kendini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okul ve gelecekte seçeceği meslek hakkında size ipuçları verebilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için onlara fırsatlar sunabilirsiniz.
Çocuklarınızın tercih edecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım, beslenme gibi imkanları hakkında okul web sitelerinden araştırma yapabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişim sürecini dikkate alarak değerlendirebilirsiniz. Tercih döneminde baskıcı ve karar verici tutum yerine bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyebilirsiniz. Çocuğunuzun istek ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceği bilinciyle yaklaşabilirsiniz.”
Yerleştirmelere İlişkin Detaylar
Liselere yerleştirmeler, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere 3 şekilde gerçekleşecek. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabileceklerdir.
Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık gibi kriterler dikkate alınarak en fazla 5 tercih yapabileceklerdir.
Yerel yerleştirmelerde en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak olup, tercihler renklerle belirtilmektedir. Yeşil renk, öğrencinin ikamet alanında bulunan okulları, mavi renk komşu alanındaki okulları, kırmızı renk ise diğer okulları temsil etmektedir.
Öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirmeyi tercih edecek ve en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Merkezi yerleştirmede ise öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılacaktır.
Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacaktır.