Küresel piyasalarda jeopolitik tansiyon

İsrail’e Hamas saldırısının ardından Orta Doğu’da jeopolitik gerginliğin tırmanacağı beklentisiyle yatırımcılar dolar ve altına yöneldi.

Dolar, euro ve sterline karşı değer kazanırken riskli para birimleri değer kaybediyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişle 1.273 puan seviyesinde. Euro/Dolar yüzde 0,3 kayıp yaşıyor ve 1,0552’den işlem görüyor. Güvenli liman olan bir başka para birimi olan Japon yeni de kuvvetleniyor.

Dolara karşı yüzde 0,1 değer kazanan yen G-10 para birimleri arasında Norveç kronu ile birlikte dolara karşı yükselen tek para birimi konumunda. Spot altın yüzde 1 yükselişle 1.851 dolardan işlem görürken Temmuz ortalarından bu yana en hızlı günlük yükselişi kaydediyor.

Amerikan hisse vadelileri artan risklerle sert geriliyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,9 kayıp yaşıyor. Japonya’da resmi tatil olması sebebiyle geçtiğimiz hafta sert satışların yaşandığı ABD tahvillerinde sağlıklı fiyatlamalar Londra seansı açılışıyla birlikte gelecek.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçtiğimiz hafta 23 baz puan artışla yüzde 4,805’e kadar yükselmişti.

Saldırılar petrol piyasasında sert etki yarattı

İsrail tarihinin en kanlı saldırıları sonrasında Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesinin ardından petrol fiyatları yüzde 5’e kadar yükselerek geçen haftaki kayıplarının bir kısmını sildi.

ABD ham petrolünün (WTI) varil fiyatı savaş riskinin piyasalara yeniden dönüşü ile 86 doları aştı. Brent petrol varil fiyatı ise yüzde 4 yükselişle 87,95 dolardan alıcı buluyor. Brent ve WTI, yüksek faiz oranları ve yavaşlayan küresel büyümenin petrol talebi görünümüne olumsuz etkisi sebebiyle geçtiğimiz hafta 10 dolar civarında kayıplar yaşamıştı.

Citigroup Inc. analistleri Ed Morse ve Eric Lee’ye göre İsrail-Hamas savaşı Suudi Arabistan’ın günlük 1 milyon varil petrol kesintisi daha yapacağı beklentilerini azalttı. Analistler yayımladıkları notta İsrail’in İran’a saldırı ihtimaline bağlı risklerin ise arttığını belirtti.

WTI’da çeşitli vadelerdeki fiyat farkının arz-talep dengesinde pek değişim olmadığını gösterdiğini belirten ING Groep Emtia Stratejisti Warren Patterson “Yine de durumun nasıl evrileceğine yönelik belirsizlik fiyatları destekleyecektir” değerlendirmesini yaptı.

Saldırılar sonrası Orta Doğu Borsaları da değer kaybetti. İsrail’in gösterge TA-35 endeksi yüzde 6,4 ile son üç yılın en büyük kaybını yaşadı. Suudi Arabistan’ın Tadawul Tüm Hisseler Endeksi yüzde 1,6, Mısır’ın EGX30 endeksi yüzde 2,6 geriledi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir