‘Kemik koleksiyoncusu tırtıl’: Topladıklarını kamuflaj olarak kullanıyor

Sıra Dışı Kemik Koleksiyoncusu Tırtılın Gizemli Yaşamı

Bir tırtıl türü olan kemik koleksiyoncusu, doğanın alışılmışın dışında bir avcı olarak dikkat çekiyor. Bu tırtıl, örümcek ağlarına takılan küçük canlıları avlayarak besleniyor ve kendini gizlemek için kurbanların parçalarını vücuduna yapıştırıyor. Bu sayede örümceklere yakalanmadan avlanmayı başarıyor.

Bu ilginç tırtılın yaşam alanı oldukça sınırlı. Sadece 15 kilometrekarelik bir alanda bulunabilen bu tür, genellikle kütüklerin içi, ağaç kovukları veya kaya boşlukları gibi saklanabileceği yerlerde yaşamını sürdürüyor. Gece avlanan tırtıl, sessizce ve dikkat çekmeden avını ele geçiriyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, bugüne kadar hiçbir örümcek tarafından yenilmeyen veya ağa takılmayan bu tırtılın gizemli özellikleri araştırmacıları da şaşırtıyor. Tırtılın üzerindeki eski kurban kalıntıları, onu örümcekler için çekici olmaktan koruyor olabilir.

Kemik koleksiyoncusu tırtıl, Hyposmocoma cinsine ait ve Hawaii’ye özgü bir türdür. Diğer Hyposmocoma türlerinden farklı olarak, bu tür ölü böcek parçalarını kullanarak sıradışı ipek sığınağı yapıyor.

Bu türün evrimi oldukça eskiye dayanıyor ve bilim insanları, Oahu Adası’ndan daha eski bir adadan göç etmiş olabileceğini düşünüyor. Sadece 5 milimetre uzunluğunda olmasına rağmen oldukça saldırgan olan bu tırtıllar, genellikle tek başlarına ağda avlanırken gözlemleniyor.

Keşfedildiği günden bu yana çok az sayıda birey gözlemlenen bu tür, nadirliği ve vahşi avlanma tarzıyla bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Araştırmanın lideri Daniel Rubinoff, türün vahşiliğine dikkat çekerek, “Eğer bu tırtılların boyutunda olsaydık, muhtemelen biz de onların avı olurduk” yorumunu yapıyor.

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Yapay zeka artık zihnimizi okuyacak: Bilim insanları çığır açtı

Bilim insanlarından çığır açacak yeni buluş geldi. Hayatın her alanına giren yapay zeka artık zihinlerimizi de okuyacak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Samsunlu doktorun NASA heyecanı: Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim

Samsun’da uzay fotoğrafçılığına merak salan aile hekimi Mehmet Hakan Özsaraç’ın (56) bu zamana kadar 8 çalışması, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ‘Günün Astronomi Fotoğrafı’ olarak seçildi. Bu çalışmalardan 2’si NASA’nın resmi sitesinde yer alırken, Özsaraç son olarak James Webb Uzay Teleskobu ile çektiği fotoğrafı da NASA’ya gönderdi. Dr. Özsaraç, “NASA tarafından 3’üncü bir görselin yakında yayınlanacağını bildirdiler. Büyük ihtimalle bu da James Webb Teleskobu’ndan olacak. Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim şu ana kadar” dedi.

Bilim insanları ağlamadan soğan doğramanın sırrını açıkladı

Bilim insanları, soğan keserken göz yaşarmasına yol açan kimyasalın etkisini azaltmak için bıçak seçimi ve doğrama hızının önemine dikkat çekiyor.