Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Gebelik Döneminde Et Tüketimine Dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et tüketiminin ciddi riskler taşıdığına vurgu yaptı. Op. Dr. Bilgesoy, toksoplazma ve salmonella gibi parazitlerin bulaşması durumunda anne ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Bu durumun bebekte görme, işitme ve beyin gelişimi sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

‘ETLE TEMAS EDİLEN YÜZEYLER DE RİSKLİDİR’

Toksoplazmanın sadece etten değil, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden de bulaşabileceğini söyleyen Bilgesoy, özellikle çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi yüzeylerin temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ete temas edildikten sonra ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini de ekledi.

DİNLENMİŞ ET TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Kurban Bayramı’nda taze et tüketiminin de dikkatli yapılması gerektiğini belirten Bilgesoy, yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini ve gebelikte istenmeyen durumlara neden olabileceğini belirtti. En az 1 gün buzdolabında dinlendirilmiş ve iyi pişmiş et tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘AZ PİŞMİŞ BAKTERİ, ÇOK PİŞMİŞ KANSEROJEN’

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gül Uygun Karakulak da, et tüketiminde dengenin önemine vurgu yaparak, etin porsiyon kontrolüyle tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, etin pişirilme yönteminin etkili olduğunu belirtti. Az pişmiş etlerin bakteriyel risk taşıdığını, çok pişmiş etlerin ise kanserojen etkilere yol açabileceğini söyledi. Mangalda pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğini belirterek, etin sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini ifade etti.

TATLI VE SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Karakulak, bayram sofralarında şerbetli tatlılara ölçülü yaklaşılması gerektiğini belirterek, dondurma, sütlaç gibi hafif tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Su tüketiminin de önemini vurgulayarak, günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini önerdi.

Related Posts

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.

Gençleri tehdit ediyor: Elektronik sigara kullananlar dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğer ve kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.