Bahçeli’den Meclis’e ‘Milli Birlik Komisyonu’ çağrısı: Barış tek kanatlı bir kuş değildir, 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyon 100 üyeden oluşmalı

“`html

T24 Haber Merkezi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, barış konusuna dair yaptığı açıklamalarda, “Barış, yalnızca bir kanatla uçulamayacak bir kavramdır. Barışın sağlanabilmesi için her iki kanadın da bir araya gelmesi gerekiyor. Bu, milletimizin birliğine, özverisine, kendine güvenine ve dayanışmasına bağlıdır,” ifadelerini kullandı.

Bahçeli, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” kurulmasını önerdi. Önerisinde, komisyonun geniş bir katılımla ve şeffaflıkla faaliyet göstermesini istedi ve parlamentodaki 16 siyasi partinin temsilcilerinin yer alacağı 100 kişilik bir komisyon önerdi.

Bahçeli, “TBMM’deki her siyasi parti, en az bir temsilciyle komisyona dahil olmalı. Diğer üyeler ise parti gruplarının temsil oranına göre belirlenmelidir. Her siyasi parti, bu komisyona uzman iki kişi atayabilmeli; komisyondaki çalışma esasları ise kendileri tarafından belirlenmelidir. TBMM Başkanı bu komisyonda başkanlık etmelidir. Alınan kararlar, salt çoğunlukla kabul edilmeli ve milletvekilleri tarafından ilgili ihtisas komisyonlarına ve TBMM Genel Kurulu’na sunulmalıdır,” şeklinde konuştu.

22 Ekim’de Meclis’te PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı çağrının ardından gelişen sürecin, ülke için olumlu adımlar olacağını belirten Bahçeli, “Ok yaydan çıkmıştır. Geri dönüş yok,” dedi. Bahçeli, ayrıca, “27 Şubat İmralı çağrısı ile başlayan süreç ve 10 Mart’ta PYD/YPG’nin silahlarını Suriye Arap Cumhuriyeti’ne teslim etmeyi kabul etmesi, 12 Mayıs’ta ise PKK’nın silah bırakma kararını çıkması, Türkiye ve çevresi için hayırlı gelişmelerdir,” ifadelerini kullandı.

Barış sürecinin hassas olduğuna işaret eden Bahçeli, karşıt hareketlere de uyarılarda bulunarak, “Buna karşı yapılan her türlü eylem ve karalama faaliyetleri tehlikeli sonuçlar doğuracaktır,” hatırlatmasında bulundu.

Bahçeli, “Bölücü terör örgütü PKK’nın 12 Mayıs 2025 tarihinde silah bırakma kararı ile yeni, hassas bir sürece geçilmiştir. Provokasyonlar ve sudan sebepler yüzünden tahrik edici davranışlara izin verilmemelidir,” diye ekledi.

Bahçeli, “Sorumlu bir dil kullanma önemlidir; gereksiz tartışmalara yol açmamak, siyasi ve ideolojik çıkar düşkünlüklerine kapılmamak hayati öneme sahiptir,” şeklinde devam etti.

Bahçeli’nin açıklamalarının tamamı şöyle:

“Eğer doğru bir bakış açısıyla incelenirse, geçmişte yaşanan olaylar ve tarihi tecrübeler geleceğimizi aydınlatacak bir rehberlik sağlayacaktır.

Zaman, ileriye doğru akmaktadır; dolayısıyla ilerleme yolu geride bırakılan zorlu yolları anlamakla başlar.

Tarih boyunca bu toplumlar, yalnızca hayatta kalmayı başarmakla kalmamış, aynı zamanda zorlu süreçlerde birlik, akıl ve cesaret göstererek başarı elde etmiştir.

Milletleşme, insanlığın en yüksek mertebesidir ve bu bilinci kaybedenlerin dine dayalı toplum yapıları, geçmişin izini taşımaktadır.

Türk milletinin benliğini korumak için tüm toplumsal sistemlerin tartışılması gereklidir; aksi takdirde bu öneriler, asılsız bir tartışmanın parçası olacaktır.

Türkiye, yönetim gücü ile terörsüz bir gelecek için doğru adımlar atmıştır ve her kesimden destek ile bu hedefini gerçekleştirme konusunda kararlıdır.

Türk milletinin hedefi olan ‘terörsüz Türkiye’ için sağlam ve kalıcı adımlar atılması büyük bir toplumsal uzlaşmayı gerektirir.

Bu amaçla, TBMM’de toplumsal kesimlerin temsili ile bir komisyon kurulması en mantıklı yaklaşımdır; bu komisyon, geniş bir katılım sağlayarak çalışmalıdır.

Öncelikle, TBMM Başkanı’nın çağrısıyla kurulan “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” oluşturulmalıdır.

İkinci olarak, her siyasi parti, TBMM’de en az bir üye ile temsil edilmelidir. Diğer üyeler, grup oranlarına göre ayarlanmalıdır.

Üçüncü olarak, her siyasi parti uzman iki üye atanmalıdır.

Dördüncü olarak, komisyon kendi çalışma yöntemlerini belirlemelidir.

Beşinci olarak, TBMM Başkanı komisyona başkanlık etmelidir.

Altıncı olarak, komisyondaki kararlar, salt çoğunlukla alınmalıdır.

Yedinci olarak, alınan kararlar, milletvekilleri tarafından teklif şekline dönüştürülerek ilgili ihtisas komisyonlarına ve TBMM Genel Kurulu’na sunulmalıdır.

Türkiye’mizin bağımsızlığını kurmak ve uluslararası barışa katkıda bulunmak üzere, yalnızca kendi güçleri ile terörsüz bir gelecek inşa etmesi önemli bir dönüm noktasıdır.

Bu süreçte, Türkiye barışın sağlandığı bir merkez haline gelmeli; iç barış ve güven ortamını adaletli bir şekilde pekiştirmelidir.

Bu, bir borçtur ve yerine getirilecektir; Türkiye, terörizmi gündeminden günlük düşürecektir.

Artık statükoya yer yok; yeni anlayışlar egemen olacak.

27 Şubat İmralı çağrısının öncesinde, 10 Mart’ta PYD/YPG’nin silah teslimine yönelik olumlu adımlar ve 12 Mayıs’taki PKK’nın silah bırakma kararları, tüm Türkiye ve çevresi için çok hayırlıdır.

Ok, yaydan çıkmıştır ve geri dönüş yoktur.

Herhangi bir ters hareket, kaos yaratacak sonuçlar gətirebilir.

Türkiye, hepimizin ortak vatanıdır; Türk milleti büyük ve güçlü bir ailedir.

Merhum düşünür Ziya Gökalp, “Türklerle Kürtler, vatanımızı düşmandan korumak için her zaman omuz omuza çarpışmıştır,” demiştir.

Birlik ve dayanışmamız, değerimizin ve sadakatimizin en belirgin göstergesidir.

Biz bin yıldır biriz ve birlikteyiz; Türk milleti olarak birleşmiş durumdayız.

Hiçbir emperyalist tuzak ve senaryo aramıza giremeyecek; tarih boyunca süren dostluğumuzu yıkamayacaktır.

19 Mayıs 1919, Türk milletinin bağımsızlık azminin simgesidir ve bu sürecin anısına şükranla yaklaşıyoruz.

Bir yolcu vapuru, 79 kişi ve araçla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştı, bu adım yeni bir devrim ve bağımsız bir Türk devletinin kuruluş hamlesidir.

Bu, Türk milletinin hayata geçirdiği muazzam bir stratejidir ve 19 Mayıs’ın onurlandırılması gereken bir gün olduğu gerçeğidir.

1919, gelecekteki başarıların temelini oluşturan dev bir uyanıştır.

Kim ne yaparsa yapsın, hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti’ni düşürmeye gücü yetmeyecektir.

Bir kez daha, 19 Mayıs ruhunu gönülden yaşatmak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anmak istiyoruz. Türk gençliği ve milleti olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nızı kutluyorum.”

“`

Related Posts

Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu başladı

Romanya’da seçmenler cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bugün sandık başına gitti. Seçim, bugün yerel saatle 07.00’de başladı.

Kaptan tuvalete gitti, yardımcı pilot bayıldı: 200 yolcu taşıyan uçak 10 dakika pilotsuz uçtu

Geçtiğimiz yıl Lufthansa’ya ait Frankfurt-Sevilla seferini düzenleyen uçakta kaptan pilotun tuvalete gittiği sırada yardımcı pilotun baygınlık geçirdiği ortaya çıktı. Soruşturmaya göre 199 yolcu taşıyan uçak, yaklaşık 10 dakika boyunca kaptan olmadan otomatik pilotta uçtu.

Marmaris açıklarında can pazarı yaşandı

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında batan lastik bottaki göçmenleri ve iki göçmen kaçakçısını tesadüfen bölgede geçmekte olun kuru yük gemisi kurtardı.

Düğün konvoyu yolu kesti: Ambulans şoförü “İnsan hayatına mahal oluyorsunuz şuan yolu açar mısınız?” diyerek isyan etti

Ankara’da ambulansa yol vermeyen düğün konvoyundaki sürücülere ceza kesilirken, o anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

İsrail, 29 aşevi ile 39 yardım dağıtım merkezini vurdu

İsrail ordusunun, 7 Ekim’den beri Gazze Şeridi’nde 29 aşevi ile 39 yardım dağıtım merkezini bombaladı. Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’de tüm sınır kapılarını kapatarak Filistinlileri aç bırakma …

Bursa Büyükşehir Meclisi’nde ortalık karıştı

BURSA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mayıs ayı birinci toplantısında gündem maddelerine geçilmeden önce grup sözcüleri arasında tartışma çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlık yaptığı toplantıya ara verilirken, diğer parti mensupları, tarafları sakinleştirdi.