Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Asya Borsaları Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Gerginliklerle Dalgalı

Asya borsaları, bugün başlayacak olan ve hafta sonuna kadar devam edecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izliyor. Bölgede ayrıca Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, yatırımcıların odak noktası ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair gelişmelerde bulunuyor.

Asya’da ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler bölge pay piyasalarının seyrini etkiliyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisanda ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı. Japonya’da ise mart ayında hane halkı harcamaları beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı.

Öte yandan, bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik dikkatlice takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan idaresindeki mühimmat depolarına saldırı düzenlediği bildiriliyor.

Bu gelişmelerle Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 yükselerek 37.485 puandan kapandı, Güney Kore’nin Kospi endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda günü tamamladı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle 3.343 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 artışla 22.834 puan seviyesinde işlem görüyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalarak 79.547 puanda bulunuyor.

Related Posts

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan raylı sistemlere dair açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul genelinde 162 kilometrelik raylı sistem hattını hizmete açtıklarını belirtti. Yapımı süren projelerle bu rakamın 188 kilometreye çıkacağını söyleyen Uraloğlu, “İstanbul’un trafiğini rahatlatmanın en büyük anahtarı raylı ulaşım projeleridir” dedi.

Kamu ihalelerinde yeni dönem: 1 Ağustos’ta başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin kamu ihaleleri ile ilgili yazılı soru önergelerine cevap verdi. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre Bakan Şimşek, kamu ihalelerinde; tekliflerin gönderilmesi, aşırı düşük teklif …

Moody’s’ten flaş karar! ABD’nin kredi notu düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin kredi notunu “Aaa”dan “Aa1″e düşürürken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi.

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …

Bakanlık virüsün yayıldığını ilk kez açıkladı: Çin’e kapılar kapatıldı

Brezilya’da uzunca bir süredir kümes hayvanlarıda “kuş gribi virüsüne” rastlandığı iddia ediliyordu. Brezilya Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde kuş gribi salgını iddialarının doğru olduğu ilk kez açıklandı …

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İlk çeyrekte işsiz sayısı yaklaşık 3 milyon

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İlk çeyrekte işsiz sayısı yaklaşık 3 milyon