250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

And Dağları’ndaki Uturunco Yanardağı Yeniden Hareketleniyor!

And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıllık uykusundan uyandığı görülen Uturunco Yanardağı, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından inceleniyor. Yanardağın altında sıcak sıvıların yüzeye doğru hareket ettiği ve bu durumun çevrede deformasyonlara yol açtığı belirlendi. Bu gelişmeler, bölgedeki sismik aktivitelerin artmasına ve gaz emisyonlarının yükselmesine sebep oluyor.

Sismik Aktivite ve Gaz Emisyonları Artıyor

Son zamanlarda Uturunco Yanardağı çevresinde 1.700’den fazla deprem kaydedildi. Bilim insanları, bu hareketliliğin magma ve gazların yüzeye doğru ilerlemesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bu durum, potansiyel bir patlamanın habercisi olabileceğine işaret ediyor.

La Paz ve Santiago Tehdit Altında

Uturunco Yanardağı, Bolivya’nın başkenti La Paz ile Şili’nin başkenti Santiago arasında yer alıyor. Uzmanlar, olası bir patlamanın bu iki büyük şehirde ciddi etkilere yol açabileceğini vurguluyor. Ayrıca, yanardağın üç kasabaya sadece 40 kilometre mesafede olması, bölgedeki riskleri artırıyor.

Bilim İnsanlarından Uyarı

Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, yanardağın altındaki sıcak sıvıların ve gazların hareketinin, yüzeydeki zeminin yükselmesine sebep olduğunu belirtiyor. Bu durum, yanardağın yeniden aktif hale gelebileceğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ancak, uzmanlar şu an için büyük bir patlama olasılığının düşük olduğunu da belirtiyor.

Uturunco Yanardağı Hakkında Bilgiler

  • Yükseklik: 6.008 metre
  • Tür: Stratovolkan (tabaka volkanı)
  • Konum: Bolivya’nın And Dağları
  • Yakınındaki Şehirler: La Paz (Bolivya), Santiago (Şili)
  • Son Aktivite: 250 bin yıl önce

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Yapay zeka artık zihnimizi okuyacak: Bilim insanları çığır açtı

Bilim insanlarından çığır açacak yeni buluş geldi. Hayatın her alanına giren yapay zeka artık zihinlerimizi de okuyacak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Samsunlu doktorun NASA heyecanı: Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim

Samsun’da uzay fotoğrafçılığına merak salan aile hekimi Mehmet Hakan Özsaraç’ın (56) bu zamana kadar 8 çalışması, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ‘Günün Astronomi Fotoğrafı’ olarak seçildi. Bu çalışmalardan 2’si NASA’nın resmi sitesinde yer alırken, Özsaraç son olarak James Webb Uzay Teleskobu ile çektiği fotoğrafı da NASA’ya gönderdi. Dr. Özsaraç, “NASA tarafından 3’üncü bir görselin yakında yayınlanacağını bildirdiler. Büyük ihtimalle bu da James Webb Teleskobu’ndan olacak. Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim şu ana kadar” dedi.

Bilim insanları ağlamadan soğan doğramanın sırrını açıkladı

Bilim insanları, soğan keserken göz yaşarmasına yol açan kimyasalın etkisini azaltmak için bıçak seçimi ve doğrama hızının önemine dikkat çekiyor.